ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Πώς αντιμετωπίζεται η αϋπνία


Ένας στους τρεις ενήλικες υπολογίζεται ότι υποφέρει από συμπτώματα αϋπνίας. Οι πιο πολλοί αποδίδουν τη δυσκολία να κοιμηθούν στο άγχος και στην υπερένταση. Στην πραγματικότητα οι πιθανές αιτίες της αϋπνίας είναι πολύ περισσότερες.
«Έχω χάσει τον ύπνο μου», «Ξυπνάω μέσα στη νύχτα και στριφογυρνάω στο κρεβάτι χωρίς να μπορώ να ξανακοιμηθώ», «Ξυπνάω το πρωί και αισθάνομαι ότι δεν έχω ξεκουραστεί καθόλου» είναι φράσεις που ακούμε συχνά. Η αϋπνία εκδηλώνεται είτε με τη μορφή δυσκολίας του ατόμου να μπει στη φάση του ύπνου ή να διατηρήσει τον ύπνο του είτε με τη μορφή της κακής ποιότητας ύπνου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πίσω από το πρόβλημα μπορεί να κρύβονται διαφορετικές αιτίες και κάθε περίπτωση απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.
Στρες
Το στρες υπονομεύει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Αν έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι και το μυαλό σας στριφογυρίζει σε κάποια εκκρεμότητα ή στις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, δεν επιτρέπετε στον οργανισμό σας να χαλαρώσει ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα το άγχος για την οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα για το αύριο έχουν φέρει πολλούς ενήλικες αντιμέτωπους με τον «εφιάλτη» της αϋπνίας.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: Να καταφέρετε να απαλλαγείτε οριστικά από το καθημερινό άγχος είναι μάλλον αδύνατο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, που υπόσχονται να ελαττώσουν την ένταση του σώματος.
Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μία απλή και αποτελεσματική συνταγή: να χρησιμοποιείτε την κρεβατοκάμαρα μόνο για ύπνο και σεξουαλικές δραστηριότητες και όχι για παράδειγμα για να βλέπετε τηλεόραση. Πηγαίνετε στο κρεβάτι σας μόνο όταν νυστάζετε πραγματικά και αν δε σας πιάνει ύπνος σηκωθείτε και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Έτσι ο οργανισμός σταδιακά συνηθίζει στην ιδέα ότι το κρεβάτι είναι για ξεκούραση και ύπνο.
Ακατάλληλη διατροφή
Τα λιπαρά φαγητά ή τα τηγανητά αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, η οποία είναι πιθανό να μη σας αφήσει να κλείσετε μάτι. Ακόμη όταν τρώτε βαριά, αισθάνεστε «φούσκωμα» με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χαλαρώσετε.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: .Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να πάτε για ύπνο νηστικοί, γιατί και η πείνα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Προσπαθήστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι ελαφρύ και να καταναλώνεται περίπου 3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα ή δημητριακά, τα οποία έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες.
Καφές ή αλκοόλ αργά το βράδυ
Ακόμη και ένας ελαφρύς καφές μετά τις 7 το βράδυ είναι αρκετός για να σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι αργά τη νύχτα, αφού η καφεΐνη προκαλεί υπερδιέγερση. Εκτός από τον καφέ, το τσάι και η σοκολάτα, που περιέχουν επίσης καφεΐνη, μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Συμπτώματα αϋπνίας φέρνει και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: Επιλέξτε να πίνετε ντεκαφεϊνέ. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε να μην πιείτε καθόλου καφέ για 1-2 εβδομάδες. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτηράκια κρασί πριν κοιμηθείτε.
Γυμναστική αργά το βράδυ
Η έντονη σωματική δραστηριότητα προκαλεί υπερδιέγερση. Χρειάζεται να περάσουν 3-4 ώρες από τη γυμναστική για να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: Γυμναστείτε τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες.
Ενοχλητικοί θόρυβοι
Αν ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε, ακούτε περίεργους θορύβους, που είτε σας ενοχλούν είτε σας τρομάζουν, η κατάσταση αυτή προκαλεί υπερένταση και δύσκολα θα καταφέρετε να κλείσετε μάτι.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που κοιμάστε να είναι ήσυχος και να σας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.
Έλλειψη κούρασης
Αν την ημέρα που πέρασε δεν δουλεύατε και ξυπνήσατε πολύ αργά το πρωί ή πήρατε έναν υπνάκο το μεσημέρι, είναι λογικό, εφόσον είστε τελείως ξεκούραστοι, να μην μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα.
Τι προτείνουν οι ειδικοί: Ακόμη και αν δεν έχετε κάτι να κάνετε, προσπαθήστε να μην ξυπνήσετε πολύ αργά το πρωί, για να μην ξαγρυπνήσετε το βράδυ. Αν πάλι έχετε χορτάσει ύπνο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού η αϋπνία είναι φυσικό επακόλουθο. Σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε τηλεόραση, μέχρι να νυστάξετε και να κοιμηθείτε γλυκά.

πηγή:triiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου