ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μάθε για την τριανταφυλλιά


Αν και ο Μάρτιος ή Ανοιξιάτης μάς επιφυλάσσει ακόμη κρύες ημέρες, είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτεύσουμε τριανταφυλλιές στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε αργότερα το χρώμα και το άρωμά τους

Aν θέλουμε να φυτεύσουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα στη βεράντα μας, πρέπει να προλάβουμε πριν έρθουν οι ζέστες της άνοιξης. Η γυμνόριζη τριανταφυλλιά (αυτή που η ρίζα της είναι «ελεύθερη» και δεν συγκρατεί μπάλα χώματος) δεν έχει πρόβλημα με το κρύο αλλά με τη ζέστη.

Ο Μάρτιος είναι ιδανικός μήνας για φύτευση σε όλη τη χώρα ενώ στα βόρεια έχουμε περιθώριο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Βέβαια, όταν ο καιρός ζεστάνει πολύ, προτιμούμε να αγοράσουμε ένα έτοιμο φυτό και να κάνουμε μεταφύτευση παρά να πάρουμε μια ρίζα.
Παίρνουμε μια βαθιά γλάστρα για να έχει χώρο το ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί και στον πυθμένα βάζουμε χαλίκια ώστε να στραγγίζει καλά το νερό.

Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί η τριανταφυλλιά είναι ανεκτική σε πολλούς τύπους εδαφών. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Συνεπώς ο εμπλουτισμός του με τύρφη, κομπόστα, κοπριά (πολύ καλά χωνεμένη) ή, ακόμα καλύτερα, με μείγμα από αυτά κρίνεται απαραίτητος.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με το χώμα ρίχνοντάς το στο κέντρο, ώστε να σχηματιστεί ένας κώνος. Βάζουμε το φυτό στην κορυφή του κώνου και απλώνουμε τριγύρω τις ρίζες. Συμπληρώνουμε με χώμα και φροντίζουμε «η βάση του φυτού (ο κόμβος του εμβολίου), δηλαδή το σημείο όπου αρχίζουν τα κλαδιά, να είναι στην επιφάνεια του χώματος ή λίγο πιο πάνω, ώστε να αποφύγουμε σαπίσματα των νέων βλαστών και εμφάνιση ασθενειών».

«Το μυστικό για την καλή εγκατάσταση της τριανταφυλλιάς είναι να έχουμε πολύ καλή πρόσφυση των ριζών. Δηλαδή να μην αφήσουμε κενό ανάμεσα στις ρίζες και το υπόστρωμα του χώματος. Για να το πετύχουμε, πιέζουμε το χώμα με τα χέρια μας στη βάση του φυτού». Ακολουθεί άφθονο πότισμα, αφήνουμε το χώμα να «κάτσει» και συμπληρώνουμε κι άλλο αν χρειαστεί.
Από την ημέρα της φύτευσης οι τριανταφυλλιές χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να δώσουν άνθη, ενώ οι ψηλές αναρριχώμενες μπορεί να μην ανθίσουν την πρώτη χρονιά.
Η τριανταφυλλιά θέλει αρκετό ήλιο και καλή προφύλαξη από ισχυρούς ανέμους.
Δείτε επίσης
τί χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου τον Δεκέμβριο
Τί φυτεύουμε τον Φθινόπωρο στο κήπο μας
Τί λουλούδια φυτεύω τον Χειμώνα στό μπαλκόνι μου
Ο καλός Κηπουρός τον Δεκέμβριο
Ο καλός κηπουρός τον Ιανουάριο
Χιόνι στον κήπο μας
Μυρωδικά στο μπαλκόνι
Καιρός για κλάδεμα!
Ο καλός Κηπουρός τον Φεβρουάριο
-Ο καλός Κηπουρός τον Μάρτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου