ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το παιδί μου τρώει το μπρόκολο με κόλπο


Τρικ για να μπουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια στο παιδικό πιάτο
«Μακαρόνια, πατάτες τηγανητές και... τέλος. Αυτές είναι οι τροφές που δέχεται να φάει η κόρη μου. Οτιδήποτε κόκκινο ή πράσινο τύχει να βρίσκεται στο πιάτο της, αμέσως θα πρέπει να πεταχτεί, διαφορετικά δεν θα αγγίξει το φαγητό της».
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια είναι οι τέσσερις κατηγορίες τροφίμων που τα περισσότερα ελληνόπουλα, συνήθως μέχρι την ηλικία των 10 ετών, δεν πλησιάζουν. Και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά φοβούνται από καθετί καινούργιο, ακόμη κι όταν αυτό είναι οι διαφορετικές γεύσεις στο μεσημεριανό τραπέζι. «Στις μικρές ηλικίες είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο της νεοφοβίας, κατά το οποίο το παιδί αρνείται να εντάξει καινούργια τρόφιμα στο διαιτολόγιό του», σημειώνει η διατροφολόγος Κωσταλένια Καλλιανιώτη. Η σωστή διατροφή, όπως εξηγεί, είναι υψίστης σημασίας κατά την παιδική ηλικία, αφενός γιατί αποτελεί ένα στάδιο κατά το οποίο η ανάπτυξη του παιδιού συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, αφετέρου γιατί οι όποιες ακατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας. «Η παιδική ηλικία όμως είναι και μία περίοδος κατά την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει διάφορες διατροφικές αποστροφές, όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια».
Γι΄ αυτό και θα πρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν τροφές που τους κάνουν καλό και που δυστυχώς λείπουν από τη διατροφή τους. Ενδεικτικό είναι πως 84% των παιδιών έως ενός έτους δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σε προβλήματα συμπεριφοράς.
Βάλτε φαντασία στο παιδικό πιάτο
Τα ρεβίθια, η φασολάδα ή το μπρόκολο δεν είναι τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν στο πιάτο τους, μέσα στην εβδομάδα. Γι΄ αυτό και, όπως επισημαίνει η κ. Καλλιανιώτη, οι γονείς καλό είναι να κάνουν εναλλακτική μαγειρική για τους μικρούς. Στην περίπτωση των οσπρίων, αυτό που έχει σημασία και θα κερδίσει τα παιδιά είναι η εμφάνιση. «Μπορεί τα ρεβίθια να μην είναι και η νούμερο ένα επιλογή των παιδιών, εάν όμως τα κάνουμε έναν ωραίο πουρέ, τότε αλλάζουν τα πράγματα» εξηγεί.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ
Το 84% των παιδιών έως ενός έτους δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και στην πυροδότηση προβλημάτων συμπεριφοράς.

πηγή:Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου