ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

30 αναγκαία μέτρα για την προστασία του παιδιού

Ακόμα και το πιο «αθώο» αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σ’ ένα μωρό. Για να μη γίνετε υπερπροστατευτικοί, απλά οργανώστε και «οχυρώστε» το χώρο σας παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης πριν ακόμα αρχίσει να μπουσουλάει. Τα μωρά είναι περίεργα και η έντονη επιθυμία τους να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν τα πάντα γύρω τους τα οδηγεί στο να παίζουν, να πιάνουν και να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον τους, χωρίς φυσικά να μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ούτε να αγχώνεστε ούτε να πανικοβάλλεστε. Αρκεί να φροντίσετε να τους εξασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι, για να νιώθετε κι εσείς πιο ήρεμοι. Με άλλα λόγια, βοηθήστε τα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους χωρίς να τρέχετε συνέχεια από πίσω τους φωνάζοντας «μη!», «πρόσεχε!», χωρίς να τους στερείτε την ελευθερία τους, απλώς περιορίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και τις παγίδες. Μερικά απλά μέτρα ασφάλειας, σύμφωνα με το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των οικιακών ατυχημάτων μέχρι και 50%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στις ηλικίες 1 έως 4 ετών το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι, κάτι που φανερώνει ότι τελικά είναι ο πιο επικίνδυνος χώρος για τα παιδιά, και αφορά κυρίως πτώσεις, εγκαύματα, ασφυξία, πνίξιμο, δηλητηριάσεις, τραυματισμούς από κοφτερά ή αιχμηρά αντικείμενα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, καθώς ορισμένοι κίνδυνοι μέσα στο σπίτι δεν είναι πάντα προφανείς, γιατί πολύ απλά προέρχονται από πράγματα που δεν περνούν απ’ το μυαλό μας. Ωστόσο, η εξασφάλιση ενός σπιτικού περιβάλλοντος χωρίς κινδύνους είναι μια διαρκής διαδικασία που πρέπει να προσαρμόζεται και να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς το παιδί μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο δραστήριο. Και κάτι ακόμη: Να θυμάστε ότι η δική σας παρουσία και προσοχή ή κάποιου άλλου ενηλίκου είναι πάντα απαραίτητη και πολύτιμη.

Για την αποφυγή τραυματισμών
Εάν τοποθετήσετε κάποιο κρεμαστό παιχνίδι πάνω από την κούνια του μωρού, βεβαιωθείτε ότι το έχετε στερεώσει καλά κι ότι δεν θα μπορεί να το φτάσει όταν θα αρχίσει να κάθεται, γιατί σίγουρα θα είναι η «αδυναμία» του. Όταν πια το μωρό θα μπορεί να σηκώνεται όρθιο (γύρω στον ένατο μήνα), καλό θα είναι να το αφαιρέσετε.
Φυλάτε σε ντουλάπια που δεν τα φτάνει ή που θα κλειδώνετε με ειδικά άγκιστρα (προμηθευτείτε τα από καταστήματα βρεφικών ειδών) τα αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. ψαλίδια, μαχαίρια, κατσαβίδια, ακόμα και τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως αναπτήρες, τσιγάρα, πορτοφόλι με κέρματα.
Οι ντουλάπες και τα συρτάρια πρέπει να είναι πάντα καλά κλεισμένα ή κλειδωμένα, ώστε να μην ανοίγουν εύκολα και τύχει να παγιδευτούν εκεί τα παιδικά δαχτυλάκια.
Στις αιχμηρές γωνίες των επίπλων κολλήστε ειδικά πλαστικά καλύμματα.
Καλύψτε τα τζάμια και τις γυάλινες επιφάνειες με ειδικό προστατευτικό διάφανο αυτοκόλλητο υλικό, για να αποφύγετε σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος, και κολλήστε μεγάλα αυτοκόλλητα στα τζάμια, στο ύψος του παιδιού, για να είναι ορατά και να μην πέφτει επάνω τους όταν τρέχει ή παίζει.
Γενικά, όταν το μικρό αρχίσει να περπατά, ελέγχετε σε κάθε φάση το χώρο στο ύψος του (γονατίζοντας δηλαδή στο πάτωμα), ώστε να εντοπίζετε πιθανές παγίδες που θα μπορεί να φτάσει και να πιάσει με τα χεράκια του.

Για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας
Εάν δεν έχετε ήδη ρελέ ασφαλείας στον ηλεκτρικό πίνακα, με το που θα έρθει το μωρό στο σπίτι, φροντίστε άμεσα για την τοποθέτησή του.
Μόλις αρχίσει να μπουσουλάει (γύρω στον δέκατο μήνα), καλύψτε όλες τις πρίζες με ειδικά καλύμματα ασφαλείας ή τοποθετήστε διακόπτες και μαζέψτε προεκτάσεις και καλώδια ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να μην μπορεί να τα τραβήξει ή να τυλιχτεί με αυτά.

Για την αποφυγή πτώσεων
Όταν το μωρό κοιμάται, βάζετε το προστατευτικό κάγκελο της κούνιας στην ψηλότερη θέση.
Τα μωρά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους στην αλλαξιέρα, στον καναπέ, στο διπλό κρεβάτι ή στην καρέκλα του φαγητού τους, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν.
Το μικρό πολύ γρήγορα θα μάθει να σκαρφαλώνει σε καρέκλες, γι’ αυτό μην αφήνετε ποτέ κάποιο έπιπλο, σκαμνάκι, πολυθρόνα κοντά σε παράθυρο ή κοντά σε βιβλιοθήκες με πολλά βιβλία, γιατί μπορεί καθώς πέφτει να τα παρασύρει και να αναποδογυρίσουν.
Τοποθετήστε ασφάλειες ή ειδικά άγκιστρα στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες για να μην μπορεί να τα ανοίξει.
Τοποθετήστε προστατευτικά, ψηλά κάγκελα στα μπαλκόνια και σιγουρευτείτε ότι το κενό ανάμεσα στα κάγκελα δεν επιτρέπει στο παιδί να περάσει το σώμα του ή το κεφαλάκι του ή να σκαρφαλώσει.
Εάν υπάρχουν στο σπίτι σας εσωτερικές σκάλες, τοποθετήστε προστατευτικό καγκελάκι ή μπάρα στο πάνω και κάτω μέρος τους.

Για την αποφυγή εγκαυμάτων
Τα θερμαντικά σώματα, π.χ. σόμπες, θερμοπομποί, ακόμα και οι υγραντήρες, πρέπει να τοποθετούνται σε μέρος όπου δεν μπορεί να φτάσει το παιδί.
Αν έχετε τζάκι, μην ξεχνάτε να βάζετε το προστατευτικό πλέγμα όταν είναι αναμμένο.
Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τις πίσω εστίες της ηλεκτρικής σας κουζίνας, ώστε οι λαβές από τις κατσαρόλες ή τα τηγάνια να μην προεξέχουν, ή καλύτερα τοποθετήστε το ειδικό προστατευτικό πλέγμα γύρω από τις εστίες.
Ασφαλίστε την πόρτα του φούρνου, ώστε να μην μπορούν να την ανοίξουν τα παιδικά χεράκια.
Όταν μαγειρεύετε ή μεταφέρετε ένα σκεύος με ζεστό περιεχόμενο, έχετε μια απόσταση από το παιδί και μην το κρατάτε στην αγκαλιά σας.
Μην αφήνετε πιάτα με ζεστό φαγητό ή φλιτζάνια με ρόφημα σε σημεία που μπορεί το μικρό να φτάσει εύκολα.

Για την αποφυγή δηλητηριάσεων
Τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα, οι μπογιές και τα καλλυντικά πρέπει να φυλάγονται σε ψηλά ντουλάπια, γιατί οι πολύχρωμες συσκευασίες τους ασκούν ακαταμάχητη έλξη στα παιδιά. Μην επαναπαύεστε στη σκέψη ότι αφού δεν τα έχει πειράξει καθόλου μέχρι τώρα δεν θα το κάνει και στο μέλλον.
Τα σταχτοδοχεία πρέπει να καθαρίζονται αμέσως, καθώς η στάχτη σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστη κατάληξη.

Για την αποφυγή πνιγμού-ασφυξίας
Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν μόνα τους ούτε καν για λίγα λεπτά στην μπανιέρα, ακόμα και στο βρεφικό μπανάκι.
Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα η τοποθέτηση ανιχνευτή καπνού στο δωμάτιο του μωρού.
Κρύψτε τις πλαστικές σακούλες σε μέρος που δεν θα μπορεί να τις βρει το παιδί, καθώς αν τις φορέσει στο κεφάλι του μπορεί να πάθει ασφυξία.
Όλα τα μικροαντικείμενα τραβούν το ενδιαφέρον των παιδιών σαν μαγνήτης, γι’ αυτό κρύψτε τα σε απρόσιτο μέρος, καθώς και τα εύθραυστα διακοσμητικά, π.χ. γυάλινα, πορσελάνινα, κεραμικά.

Προσοχή και στα παιχνίδια Τα παιχνίδια πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με την ηλικία και τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, π.χ. για τα πολύ μικρά να μην έχουν αποσπώμενα κομμάτια, όπως κουμπιά, να μην είναι συναρμολογούμενα, να μην έχουν αιχμηρές γωνίες, να μην είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα, γιατί σίγουρα θα τα βάλουν στο στόμα τους. Γι’ αυτό, να ελέγχετε πάντα εάν έχουν την πιστοποίηση CE, δηλαδή ότι τηρούν τις προδιαγραφές ηλικιακής καταλληλότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου