ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ο καλός Κηπουρός τον Απρίλιο


Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά. Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται «καμένο» και όλα τα σπασμένα κλαδιά.
Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.
Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.
Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο σας σπόρους από κόσμο, κατηφέδες, πορτουλάκα, σάλβια κ.λ.π. Κρατήστε το χώμα υγρό μέχρι οι σπόροι να φυτρώσουν κι όταν θα φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, αραιώστε τους ανάλογα. Αφαιρέστε τα επιπλέον φυτά με προσοχή γιατί μπορείτε άφοβα να τα μεταφυτεύσετε σε άλλα σημεία.
Για άμεσο αποτέλεσμα, στα φυτώρια θα αρχίσετε πια να βρίσκετε άφθονα ετήσια φυτά ήδη ανθισμένα. Πετούνιες, σκυλάκια, πανσέδες, έρωτες, η ποικιλία κάθε χρόνο είναι όλο και πιο πλούσια.
Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδέψτε τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια και οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη».
Ρίξτε μία τελευταία ματιά στα αναρριχώμενα φυτά, αν χρειάζεται να κλαδέψετε λίγο πιο δραστικά ή να διορθώσετε κάτι ακόμη, κάντε το αμέσως πριν την εμφάνιση νέας βλάστησης.
Αρχίστε να ξεχορταριάζετε τον κήπο σας αμέσως μόλις δείτε κάτι να φυτρώνει. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε τμηματικά παρά όταν όλος ο κήπος σας θα έχει γεμίσει χορτάρια. Συν τοις άλλοις, τότε θα πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που δεν θέλετε να ξεριζώσετε και μπορεί να σας συμβούν ατυχήματα.
Αυξήστε τη λίπανση στις τριανταφυλλιές.
Κλαδέψτε τις ορτανσίες όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Αραιώστε το πότισμα μέχρι να εμφανιστεί νέα ανάπτυξη.
Όταν τελειώσει η ανθοφορία των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας (π.χ. φρέζιες, κρόκοι, ζουμπούλια) θα δείτε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κιτρινίζουν. Δώστε τους μία τελευταία λίπανση με ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης και αφήστε τα φυτά να ξεραθούν εντελώς πριν ξεθάψετε τους βολβούς.
Διαιρέστε τα χρυσάνθεμα και κόψτε τις κορυφές τους ώστε να επιτύχετε φυτά με συμπαγές σχήμα. Οι κορυφές μπορούν να βγάλουν ρίζες σε ένα βάζο με νερό και να φυτευτούν και πάλι σαν νέα φυτά.
Φυτέψτε λαχανικά στον κήπο ή μεταφυτέψτε τα φυτά που καλλιεργήσατε από σπόρο. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για τα ραδίκια, τα καρότα, τα μπιζέλια, λάχανα, μπρόκολα και πρώιμης συγκομιδής ντομάτες. Επίσης, πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα. Στο τέλος του μήνα φυτέψτε καλαμπόκι, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθιές και φασόλια.
Αν θέλετε να φυτέψετε γκαζόν ή να ανανεώσετε το γκαζόν που φυτέψατε πέρυσι, κάντε το τώρα πριν ο καιρός ζεστάνει.
Δείτε επίσης
τί χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου τον Δεκέμβριο
Τί φυτεύουμε τον Φθινόπωρο στο κήπο μας
Τί λουλούδια φυτεύω τον Χειμώνα στό μπαλκόνι μου
Ο καλός Κηπουρός τον Δεκέμβριο
Ο καλός κηπουρός τον Ιανουάριο
Χιόνι στον κήπο μας
Μυρωδικά στο μπαλκόνι
Καιρός για κλάδεμα!
Ο καλός Κηπουρός τον Φεβρουάριο
-Ο καλός Κηπουρός τον Μάρτιο
Μάθε για την τριανταφυλλιά
Πώς να αποφύγετε το στράβωμα τον φυτών σας που βρίσκονται δίπλα σε παράθυρο
Πώς γίνεται η αλλαγή γλάστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου