ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Φυτά στο μπαλκόνι τον Σεπτέμβρη

Κάντε βόλτες στα φυτώρια και αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα.
Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.
Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα.
Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.
Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
Ελέγξτε προσεκτικά τα χρυσάνθεμα, αν το σχήμα τους δεν είναι αυτό που θέλετε κορφολογήστε τα προσεκτικά ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.
Πώς θα μάθετε τον καλό κηπουρό τού μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου