ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Φυτά στο μπαλκόνι τον Φεβρουάριο

Καθαρίστε καλά τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε την άνοιξη να μην υπάρχουν εστίες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό εντόμων και ασθενειών. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε παλιές γλάστρες φροντίστε να τις καθαρίσετε καλά, χρησιμοποιώντας νερό και χλωρίνη (9 μέρη νερό προς 1 μέρος χλωρίνη και 2-3 κουταλιές ξύδι) και αφήστε τις να στεγνώσουν με τον αέρα.
Αν κάποιο φυτό σας πέθανε για άγνωστο λόγο και υποψιάζεστε ότι επρόκειτο για κάποια "μυστηριώδη" ασθένεια, πετάξτε το χώμα του και μην το ξαναχρησιμοποιήσετε. Κρατήστε τη γλάστρα αφού όμως την καθαρίσετε καλά όπως περιγράψαμε.
Παραγγείλτε ή αρχίστε να αγοράζετε σπόρους λουλουδιών, λαχανικών και μυρωδικών. Αν έχετε σπόρους από πέρυσι, ελέγξτε τις ημερομηνίες και δοκιμάστε να αφήσετε λίγους σπόρους πάνω σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα που θα τη διατηρήσετε υγρή. Αν οι σπόροι δεν φυτρώσουν, καλύτερα να αγοράσετε ένα καινούργιο πακέτο σπόρων.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε γλάστρες, φυτέψτε τις αμαρυλλίδες, τα μιγκέ, τις αστίλβες λίλιουμ, και την δισέντρα τώρα αλλά περιμένετε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για να φυτέψετε κάλλες, κάνες, ντάλιες, γλαδιόλες, αγάπανθο, μπιγκόνιες και γκλοξίνιες.
Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει από πέρυσι και πετάξτε όσους δείχνουν μαλακοί, ζαρωμένοι ή έχουν σημάδια μούχλας.
Οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι υάκινθοι που φυτέψατε το φθινόπωρο μπορεί να αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη αυτού του μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Μην κλαδέψετε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία (π.χ. γλιτσίνια) γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.
Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να κλαδέψετε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (π.χ. αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε κατ΄αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.
Όταν τα φυτά σας αρχίσουν να εμφανίζουν νέα βλάστηση ξαναρχίστε σιγά σιγά τη λίπανση με μικρότερες δόσεις μέχρι σταδιακά να φτάσετε στην κανονική αραίωση। Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα ελαφρύ λίπασμα που μάλιστα είναι και δωρεάν. Κρατήστε τα τσόφλια των αυγών και βάλτε τα μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Αφήστε τα να μείνουν 1-2 ημέρες μέσα στο νερό ώστε τα συστατικά τους να περάσουν στο νερό. Στη συνέχεια ποτίστε με αυτό το νερό τις γλάστρες σας.

Πώς θα μάθετε τον καλό κηπουρό τού μήνα