ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μολυσμένα με επικίνδυνα μικρόβια τα κινητά

Την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι σας για να πιάσετε το κινητό σας, αναλογισθείτε εάν έχετε πλύνει τα χέρια σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα κινητά μας είναι μολυσμένα με άκρως επικίνδυνα μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.




Επιστήμονες από την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής (LSHTM) του Λονδίνου, πραγματοποίησαν αναλύσεις στα χέρια και στα κινητά τηλέφωνα 390 εθελοντών από 12 πόλεις, διαπιστώνοντας πως το 92% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με μικρόβια! Μάλιστα κάποια «φιλοξενούσαν» περισσότερα από 1.000 (!) διαφορετικά είδη μικροβίων.



Αν και τα περισσότερα από τα βακτήρια που απομονώθηκαν είναι αβλαβή, το ένα στα έξι κινητά ήταν μολυσμένο με το κολοβακτηρίδιο (λέγεται και e.coli και φυσιολογικά υπάρχει στο παχύ έντερο των ανθρώπων).



Εφέτος το καλοκαίρι, το e.coli σχετίστηκε με εκατοντάδες κρούσματα σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης και με έναν θάνατο στην Ευρώπη.



Το e.coli είναι μεταδοτικό, επιβιώνει επί ώρες στα χέρια και στις διάφορες επιφάνειες ιδίως όταν κάνει ζέστη, και εύκολα μεταδίδεται με την αφή – δηλαδή από τα χέρια στα χερούλια, στα τρόφιμα και φυσικά στα κινητά τηλέφωνα.



«Πηγή» του βακτηρίου είναι τα κόπρανα – κι αυτός είναι (ένας ακόμα) λόγος για να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδίως όταν βγαίνουμε από την τουαλέτα.



Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σχεδόν ένας στους τρεις μικρούς και μεγάλους παρουσιάζει γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.



Χρυσίζων σταφυλόκοκκος



Ακόμα πιο συχνή ήταν η μόλυνση των κινητών με τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο – ένα μικρόβιο το οποίο μπορεί εύκολα να μεταλλαχθεί στον ενδονοσοκομειακό MRSA που είναι η ανθεκτική στα αντιβιοτικά μορφή του, που συχνά αποβαίνει μοιραία για τη ζωή.



Στην πραγματικότητα, το ένα στα τέσσερα κινητά ήταν μολυσμένο με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ο οποίος εκ φύσεως υπάρχει στη μύτη, στο στόμα και στο δέρμα.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία του στα κινητά σημαίνει πως ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες στα νοσοκομεία πρέπει να πλένουν τα χέρια τους όταν τα χρησιμοποιούν, για να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή μετάδοσή του.



Τα ευρήματα της μελέτης συνδυαστικά υποδηλώνουν πως «πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, ακόμα κι όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βάλερι Κέρτις.



«Ελπίζω πως τώρα που τους λέμε ότι μολύνουν με το κολοβακτηρίδιο τα χέρια και τα κινητά τους, θα ενθαρρυνθούν να γίνουν πιο προσεκτικοί στην τουαλέτα. Είναι τόσο απλό το να πλένει κανείς τα χέρια του – και ταυτοχρόνως μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο».



Και εναντίον των ιών



Η μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, έδειξε ακόμη πως μολυσμένα με αναρίθμητα βακτήρια ήταν και τα χέρια του 82% των εθελοντών.



Εκτός από τα βακτήρια, το καλό πλύσιμο των χεριών μάς απαλλάσσει και από ιούς, όπως αυτοί της γρίπης, του κρυολογήματος και των κάθε είδους ιώσεων του αναπνευστικού.



Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από πνευμονία και διαρροϊκές νόσους, που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να αποφευχθούν με το καλό πλύσιμο των χεριών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου