ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι κίνδυνοι από τις δουλειές στο κρύο

Κάθε χειμώνα, καθώς τα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους, πληθαίνουν αναφορές για μεσήλικους άνδρες που παθαίνουν έμφραγμα την ώρα που φτυαρίζουν το χιόνι από τις αυλές ή τον δρόμο μπροστά στο σπίτι τους.



Οι ειδήσεις αυτές και οι ακόλουθες συστάσεις προστασίας από τους ειδικούς βασίζονταν έως πρότινος στην περιγραφή περιστατικών και όχι σε κάποια επιστημονική μελέτη. Τα πράγματα άλλαξαν προσφάτως, καθώς επιστήμονες από τον Καναδά αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα για να δουν ποια είναι η συσχέτιση καταπόνησης στο ψύχος και εμφράγματος.



Οπως εξηγούν στην Επιθεώρηση «Clinical Research in Cardiology», εξέτασαν τον ιατρικό φάκελο 500 ασθενών οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με έμφραγμα στο Γενικό Νοσοκομείο του Κίνγκστον, στο Οντάριο, κατά τη διάρκεια δύο συναπτών χειμώνων.



Το 7% από αυτούς είχαν πάθει το έμφραγμα την ώρα που φτυάριζαν χιόνι. Το 63% αυτής της υποομάδας ήταν άνδρες, οι περισσότεροι με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου.



Σε μία μικρότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα περισσότερα εμφράγματα κατά το φτυάρισμα του χιονιού οφείλονται στη βαριά σωματική καταπόνηση των πασχόντων, η οποία τραυματίζει τις στεφανιαίες αρτηρίες και προκαλεί ρήξη των αθηρωματικών πλακών σε αυτές.



Για να ελαττωθεί αυτός ο κίνδυνος, ιδίως στους καπνιστές και σε όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, πρέπει να μειωθεί η καταπόνηση του σώματος. Οι ειδικοί συνιστούν να φτυαρίζει κανείς το χιόνι νωρίς, όταν είναι ακόμα ελαφρύ, και να κάνει πολλά διαλείμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου